Hoe benader ik maatschappelijke debatten?
De macrocontext omvat de regionale of nationale context. Op dit maatschappelijke niveau treffen we sociale, culturele en politieke debatten aan, die draaien om controversiële onderwerpen. Interessant aan de macrocontext is de invloed ervan op de institutionele en klassikale context. Meer specifiek hoe het kan leiden tot institutionalisering door de overheid. Dit kan gevolgen hebben voor alle andere instellingen, waaronder voor hoger onderwijsinstellingen.
Het kan moeilijk zijn om dergelijke complexe debatten in de klas aan te snijden. Maar het publieke debat kan en zal mensen – ook leerlingen – beïnvloeden. Eerdere situatieschetsen waren gericht op manieren waarop leraren ruimte kunnen bieden voor dergelijke discussies. Deze situatieschets voegt echter regels, voorschriften en beleid toe aan de mix.
Deze situatieschets stelt je in staat na te denken over de wisselwerking tussen maatschappelijke debatten en wat dit betekent voor instellingen en individuen. Het nodigt je met name uit om na te denken over hoe je navigeert door het complexe spanningsveld tussen het publieke discours, regelgeving en mensen die erdoor worden getroffen. Alvorens concrete voorbeelden van dergelijke interacties te bekijken, is het nuttig de macrocontext en wat die precies inhoudt nader toe te lichten.
Op een kleiner geografisch niveau kunnen we patronen identificeren die vooral regionaal of nationaal zijn. Deze patronen vormen samen de maatschappelijke context en bestaan uit geschiedenissen, culturen, identiteiten en andere aspecten die op specifieke plaatsen aanwezig zijn. Hoe een land politiek is georganiseerd, de houding ten opzichte van diversiteit en inclusie, en het bestuur van het onderwijs vormen samen het weefsel van een samenleving. Maatschappelijke kwesties die met onderwijs te maken hebben, zoals digitale toegankelijkheid, sociale rechtvaardigheid en inclusief onderwijs, vallen onder dit hoofdstuk. De manier waarop onderwijs door leerlingen en leerkrachten wordt ervaren, wordt beïnvloed door de lokale omstandigheden omdat deze de ongelijkheden die mensen op individueel niveau verschillend beïnvloeden, verbeteren of verergeren. Tussen deze zaken is er een spanning die soms heel duidelijk en op andere momenten onzichtbaar aanwezig is. Nadenken over het eigen perspectief en leren over de ervaringen van anderen is een strategie om zich meer bewust te worden van de onzichtbare dynamieken. Wetgeving en beleid inzake privacy hebben bijvoorbeeld gevolgen voor het onderwijs. Wat die implicaties zijn en wat ze betekenen voor hoger onderwijsinstellingen en docenten is echter niet altijd duidelijk.