Hoe benader ik (mijn eigen) perspectieven?
Hoe benader ik (mijn eigen) perspectieven?
Leraren bevinden zich overal in snel veranderende contexten die door verschillende vormen van globalisering worden aangedreven, wat resulteert in unieke hedendaagse uitdagingen. Onlangs nog ervoeren we de drastische effecten van een wereldwijde pandemie in alle domeinen van het leven – inclusief het (hoger) onderwijs. We waren getuige van een versnelde overgang naar online onderwijs als gevolg van veiligheidsmaatregelen die werden genomen om de gezondheid van studenten en personeel te beschermen. Uit de ervaringen met COVID-19 lockdown onderwijs blijkt dat individuele studenten verschillend werden getroffen door deze maatregelen. Bijzonder kwetsbare leerlingen werden onevenredig zwaar getroffen door de aanpassingen in het onderwijs, waardoor juist die groepen die zich al in een precaire positie bevonden een verhoogd risico op uitsluiting liepen (Mhandu et al., 2021). Data op zowel instellingsniveau als regionaal en Europees onderzoek leveren harde bewijzen dat ongelijkheid van kansen in het hele hoger onderwijs blijft bestaan, zowel online als offline. Kenmerken als seksuele geaardheid, geslacht, etniciteit, huidskleur, religie, functiebeperkingen of sociaaleconomische klasse beïnvloeden vaak de toegang tot, het succes van en de betrokkenheid bij het hoger onderwijs (Heide, 2022)
Leraren bevinden zich dus zowel binnen als buiten de klas in voortdurend veranderende contexten die elkaar beïnvloeden. Jezelf situeren in deze “contexten binnen contexten” kan spannend, overweldigend en moeilijk zijn.
Toch is het belangrijk om na te denken over de relatie tussen onze individuele attitudes en deze contexten, omdat onze fundamentele overtuigingen bepalen welke waarden we uitdragen, ons begrip van de wereld, en hoe we betekenis geven aan alles wat om ons heen gebeurt (Marsen, 2008). Bovendien bepalen ze de rationaliteit die we met ons meedragen in de klas en ons gedrag in die ruimte. De manier waarop ons gedrag de klas en de interacties in de klas beïnvloedt, is complex door de vele factoren die daarbij een rol spelen. Jezelf persoonlijk ‘situeren’ in een bepaalde context verwijst naar bewustzijn van de manieren waarop iemands aanwezigheid en positie – met inbegrip van persoonlijke waarden, voorkeuren en macht – bepaalde dynamieken teweegbrengen die een omgeving beïnvloeden.
Positionaliteit is een concept waarmee we kunnen begrijpen welke rol we in bepaalde sociale interacties innemen. Het is de sociale, culturele en politieke context die je specifieke identiteit creëert en invloed heeft op de manier waarop je de wereld bekijkt en begrijpt. Voor digitaal onderwijs houdt positionaliteit het bewustzijn in van de manieren waarop onze persoonlijke ervaringen en achtergrond onze interacties en percepties in de digitale klasomgeving beïnvloeden. Zo helpt positionaliteit de onzichtbare sociale dynamieken van het virtuele klaslokaal onder woorden te brengen. Reflecteren over positionaliteit door je perspectief op een bepaalde situatie te onderzoeken en hoe dit je gedrag vormt, helpt om beter te begrijpen hoe je persoonlijke achtergrond en levenservaring die situatie vormen en beïnvloeden. Het identiteitswiel (figuur 1) kan nuttig zijn om na te denken over je identiteiten. Het laat de vele en verschillende manieren zien waarop mensen zich sociaal identificeren.
Als leraar is het belangrijk na te denken over het effect dat je hebt op de digitale klasomgeving, vooral als je bedenkt hoeveel macht leraren hebben in vergelijking met studenten in de hiërarchische structuur van onderwijsinstellingen. Anders gezegd, in vergelijking met leerlingen krijgen leerkrachten over het algemeen meer agency in de klascontext, dat wil zeggen het handelingsvermogen om je ervaring actief te sturen door middel van specifieke interventies die gewenste resultaten opleveren, in tegenstelling tot het passief onderworpen zijn aan omstandigheden.
Figuur 1. Overgenomen uit Kalish, C., Medley, T., & Adams, D. (2021, 3 juni). Hoe medische praktijken de reis naar diversiteit, acceptatie en inclusie kunnen voortzetten. MGMA. https://www.mgma.com/resources/human-resources/how-medical-practices-can-continue-the-journey-tow