Com em relaciono amb les institucions?
Com em relaciono amb les institucions?
Quan ens allunyem del microcontext, analitzat en el Compromís 3, ens situem en el mesocontext, que es correspon amb el nivell institucional i està integrat per organitzacions o institucions d’índole variat (les universitats, les administracions públiques, les institucions religioses, etc.). En aquest entorn són freqüents termes com institucionalitzat, sistèmic o estructural, indicatius que la recurrència de certs patrons no és fortuïta sinó que resulta de l’organització i estratègia de la institució o institucions en les quals s’emmarca l’activitat d’aprenentatge.
Alguns dels aspectes del context institucional poden afectar negativament i de manera recurrent a certes persones, alhora que contribueixen al fet que altres individus gaudeixin d’una posició espacialment avantatjosa o privilegiada. Això succeeix perquè, al cap i a la fi, les institucions estan formades per persones i, conseqüentment, les seves polítiques, normes i directrius poden reflectir les seves opinions, creences i valors. Aquesta és una constatació important per l’educació inclusiva en línia perquè significa que el professorat ha de considerar que les institucions no són necessàriament espais neutrals per tots i cadascun dels estudiants.
Aquest compromís porta a reflexionar sobre les interaccions entre les institucions i el que això significa per l’estudiantat i el professorat que integra les universitats i institucions d’educació superior.
Les institucions poden posar de manifest valors, idees, prioritats, polítiques, identitats i tradicions que destil·lin dels discursos dominants. La majoria de les activitats d’educació superior per adults tenen lloc en universitats i centres d’educació superior, encara que també està influïdes per altres institucions presents en la societat en què s’insereixen aquestes universitats o centres educatius. Les polítiques governamentals en matèria d’educació superior, els codis morals prescrits per la religió majoritària en la societat i la política de gènere instaurada en la pròpia universitat són exemples de condicions establertes per institucions diferents.
Per a il·lustrar la interrelació que es produeix entre institucions, podem concebre-les com engranatges connectats: quan un engranatge gira, els altres també poden girar amb ell. D’aquesta manera, quan un d’aquests engranatges fa un moviment destacat i disruptiu i els engranatges connectats li segueixen, pot sorgir un canvi sistèmic, que tingui repercussions en la comunitat. Els canvis a escala institucional deixen una petjada indeleble en les societats a les quals serveixen les institucions i en el seu teixit social.