Com participo en debats socials públics?
El macrocontext comprèn l’entorn regional o nacional. En aquesta escala se situen debats socials, culturals i polítics entorn de temes controvertits que poden tenir influència en el context institucional i a les aules. Per exemple, aquests debats poden conduir a l’adopció de determinades mesures per part dels governs que, al seu torn, poden tenir conseqüències en les institucions d’educació superior i en els seus integrants.
Encara que a l’aula virtual pugui resultar difícil abordar debats complexos com els que es produeixen en l’esfera pública, el discurs que es construeix i difon en aquests espais pot influir en l’estudiantat, igual que ho fa també en altres membres de la societat. Per consegüent, en aquest compromís no abordarem com el professorat pot donar cabuda a aquests debats sinó les implicacions que aquests tenen per la institució i l’entorn d’aprenentatge virtual.
Aquest compromís permetrà reflexionar sobre el que els debats en l’esfera pública signifiquen per les institucions i les persones. En particular, es convida a pensar en com el professorat pot navegar per la complexa tensió entre el discurs públic, les institucions i les persones que les integren o estan afectades per elles.
En l’escala regional o nacional podem identificar patrons que determinen el context social i que són resultat de l’evolució històrica, de la cultura popular, de les identitats i de molts altres aspectes presents i rellevants en aquestes societats. L’organització política d’un país, les actituds enfront de la diversitat i la inclusió, i la governança de l’educació superior conformen el teixit d’una societat.
En aquesta secció es consideren qüestions socials relacionades amb l’educació, com la bretxa digital, la justícia social i l’educació inclusiva. La forma en què estudiants i professors experimenten l’educació es veu afectada per les condicions locals, ja que aquestes minoren o agreugen les desigualtats que afecten les persones, ja sigui de manera evident o de forma més subtil. Reflexionar sobre la pròpia perspectiva i conèixer les experiències dels altres ens permet familiaritzar-nos amb aquestes dinàmiques, encara que siguin imperceptibles. Les lleis i polítiques relatives a la privacitat i la protecció de dades, per exemple, tenen implicacions en l’educació. No obstant això, no sempre són clares les seves repercussions per les institucions d’educació superior i el seu professorat.