Com participo en les interaccions i dinàmiques de l’aula?
Com participo en les interaccions i dinàmiques de l’aula?
Els compromisos anteriors ens han permès familiaritzar-nos amb la noció de contextos dins de contextos i la seva relació amb el concepte de posicionalitat, així com entendre que una visió interseccional ens ajuda a analitzar l’exclusió que experimenten algunes identitats en determinades dinàmiques socials.
Així mateix, vam veure que l’escala micro es referia a l’entorn d’aprenentatge de l’aula, que l’escala meso es corresponia amb la de la institució d’educació superior en la qual s’emmarcava l’aula, l’escala macro era la del paisatge social i la meta la del context global. També observem que els diferents contextos se superposen, produint la dinàmica social que està present a l’aula digital. Així doncs, l’aula virtual no és neutra respecte als contextos exteriors, sinó que és, en part, resultat d’ells.
En aquest compromís s’aborden les interaccions entre individus i contextos. Però abans d’examinar casos concrets de tals interaccions, convé ampliar la informació sobre el microcontext i el que implica exactament.
L’escala micro es refereix al context de les aules en línia, el seu estudiantat i professorat. Les aules s’integren en institucions educatives, conformades, al seu torn, per la societat en la qual s’inscriuen, i afectades per esdeveniments i factors d’abast mundial. Algunes influències poden ser poc visibles en una aula virtual, la qual cosa, no obstant això, no impedeix que es manifestin a través de les perspectives i experiències dels presents en aquest entorn en línia: en les interaccions entre estudiantat i professorat, i també en les seves diverses experiències viscudes, capacitats, graus de preparació acadèmica, nivells de rendiment, expectatives personals, motivacions, costs d’oportunitat i molts altres factors.
Encara que el professorat hagi de complir amb les polítiques, normes i directrius del sistema universitari i la institució d’educació superior en la qual exerceix la seva activitat, té marge de maniobra suficient per prendre decisions a l’aula virtual que tenen un impacte significatiu en l’experiència de l’estudiantat. Per aquest motiu les seves accions i dinàmiques individuals en la gestió de l’aula virtual són un determinant significatiu de l’entorn de l’aula, en crear i mantenir un entorn virtual per l’aprenentatge que satisfaci les necessitats educatives, socials i emocionals de l’estudiantat.
L’activitat del professorat no pot separar-se del marc institucional establert per al sistema universitari i de les normes, indicacions i pautes que existeixin en la institució educativa. Algunes d’aquestes regles i normes no estan escrites, com les que es refereixen al que és una bona docència, el que és la comunicació acadèmica, el que és el talent, el que és una bona participació, el que fa que un professor sigui bo, o el que fa que un alumne sigui bo. Tots aquests són elements del que es denomina el currículum ocult: lliçons no parlades, no escrites i no oficials que l’estudiantat aprèn involuntàriament.
Per tant, és important que el professorat sigui conscient que, amb les seves capacitats i dinàmiques i les relacions de poder establertes a les aules virtuals, pot influir en l’experiència de l’estudiantat i contribuir a construir entorns d’aprenentatge inclusius o, pel contrari, excloents.